Aan hoeveel mensen mag ik mijn huis verhuren? - De regels voor woningdelen in Amsterdam in 2025
13-05-2025

Verhuur je een woning in Amsterdam of overweeg je er een aan te kopen met het oog op verhuur aan meerdere personen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele regelgeving rondom woningdelen. Sinds 1 januari 2024 zijn de regels wederom aangescherpt, met belangrijke gevolgen voor particuliere verhuurders én beleggers.
Wat is woningdelen precies?
Er is sprake van woningdelen wanneer een woning wordt bewoond door drie of meer volwassenen die geen gezin vormen. Dus: verhuur je aan twee vrienden of collega's? Geen probleem. Maar vanaf drie personen wordt het als woningdelen gezien en zijn de regels strenger.
Let op: een huishouden wordt door de gemeente gezien als een stel (met of zonder kinderen) of een alleenstaande. Zodra er drie individuele bewoners in één woning wonen, ben je verplicht een omzettingsvergunning aan te vragen.
Hoeveel mensen mogen zich inschrijven op een adres in Amsterdam?
Zonder vergunning mogen maximaal twee mensen zich inschrijven op een adres. Wil je aan meer personen verhuren? Dan is een omzettingsvergunning nodig en moeten alle bewoners correct ingeschreven staan bij de gemeente. Doe je dit niet, dan loop je risico op een hoge boete wegens woonfraude.
Wat zijn de regels voor woningdelen in 2025?
De gemeente Amsterdam wil woningdelen beperken om verkamering tegen te gaan en leefbaarheid te beschermen. Daarom gelden er vanaf 2024/2025 strengere regels. De belangrijkste op een rij:
- Maximaal 2 bewoners zonder vergunning
Verhuur aan meer dan twee personen is alleen toegestaan met een vergunning. - Vergunningsplicht vanaf 3 bewoners
Bij drie of meer bewoners die geen huishouden vormen, is een omzettingsvergunning verplicht. De gemeente hanteert een maximumaantal per wijk of pand. - Individuele huurcontracten verplicht.
Iedere woningdeler moet een eigen contract hebben. Hierdoor valt de huur onder het puntenstelsel en is de maximale huur per kamer beperkt. - Maximaal 1 persoon per kamer
Stellen op één kamer zijn niet toegestaan bij kamergewijze verhuur. - Hospitaverhuur beperkt
Inwonen via een hospitacontract mag pas nadat de hoofdhuurder minimaal twee jaar op het adres woont, en slechts aan één persoon. - Vergunning vervalt bij te weinig bewoners
Staan er langer dan 3 maanden minder dan 3 bewoners ingeschreven? Dan vervalt de vergunning automatisch.
Ons advies als verhuurexpert
De regels zijn streng, de boetes hoog en de marges bij kamerverhuur lager geworden. Ons advies:
- Wil je veilig verhuren zonder risico's? Verhuur dan aan maximaal twee personen of een gezin.
- Wil je tóch kamergewijs verhuren? Vraag dan tijdig een omzettingsvergunning aan en check of je binnen het quotum valt.
- Laat je goed informeren over het woningwaarderingsstelsel zodat je precies weet hoeveel huur je mag vragen.
Heb je vragen of wil je weten wat in jouw situatie verstandig?
Bij Home of Orange denken we graag met je mee. Neem gerust contact op of plan een vrijblijvend gesprek in. We vertellen je wat kan én wat verstandig is.