Uw woning verhuren
aan een expat

Wat is een expat?

Expats zijn, over het algemeen, hoogopgeleide buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland komen werken en wonen. Zij worden door hun werkgever naar Nederland gehaald vanwege hun specifieke kennis of ervaring, die onder Nederlandse werknemers onvoldoende aanwezig is. Om ervoor te zorgen dat Nederland aantrekkelijk is voor expats om hier te komen werken, en daarmee ook voor de bedrijven die hun kennis hard nodig hebben, kunnen expats gebruik maken van een gunstige belastingmaatregel. Door deze belastingmaatregel is voor expats, gedurende de eerste 8 jaar van hun verblijf in Nederland, 30% van hun salaris vrijgesteld van belastingen. Naast hun salaris hebben ze daarmee een groot fiscaal voordeel. De regering wil deze maatregel overigens versoberen van 8 jaar nu naar 5 jaar straks.

Gemiddeld blijft een expat 1 tot 3 jaar in Nederland. Daarna gaan ze terug naar hun thuisland of vertrekken naar een ander land. Maar er zijn uiteraard ook expats die het zo goed bevalt in Nederland dat ze langer blijven. Vaak gaan ze dan uiteindelijk zelf een woning kopen.

Expats zoeken verschillende type woningen, van studio tot villa

Hoewel een expat vaak een bovengemiddeld inkomen heeft, zeker in combinatie met het belastingvoordeel, is het een misverstand om te denken dat elke expat dermate veel geld verdient dat zij alleen dure en grote huizen huren. Uiteraard worden er topmanagers aangetrokken vanuit het buitenland. Dit zijn vaak de expats die met hun gezin ‘de wereld over trekken’ en zich een groot en duur huurhuis kunnen veroorloven. Zij huren vaak ongemeubileerde woningen als hun eigen meubels met hun mee verhuizen. Hebben zij hun eigen woning in het thuisland gemeubileerd verhuurd, dan hebben ze meestal geen meubels en zullen ze een gemeubileerde woning willen huren.

Het merendeel van de expats is echter middenkader, relatief jong en vaak single of een stelletje zonder kinderen. Zij willen graag in de buurt van het stadscentrum en/of het OV wonen in een gemeubileerde woning, variërend van een studio tot een 2-kamer / 3-kamer appartement. Hun maximale budget ligt in de grote steden over het algemeen rond € 1500 excl. G/W/L.

Er is dus niet een standaard type woning die gehuurd wordt door expats. Afhankelijk van het budget en de woonwensen variëren woningen voor expats van studio’s tot vrijstaande villa’s en alles wat daar tussen zit.

Is verhuren aan expats lucratief?

Verhuren aan expats kan zeker lucratief zijn. Een expat is vaker bereid, en heeft ook de financiële middelen, om een hogere huurprijs te betalen dan een Nederlandse huurder. Veel verhuurders geven er dan ook de voorkeur aan om hun woning te verhuren aan een expat. Bovendien blijft een expat gemiddeld maar 1-3 jaar in Nederland, waardoor de verhuurder zeker is dat hij/zij daarna zelf weer over de woning kan beschikken. Ideaal voor verhuurders die niet voor onbepaalde tijd willen verhuren omdat ze zelf ooit weer willen terugkeren in de woning. Nadeel is dat verhuren aan expats iets meer mutaties zal opleveren dan verhuur aan een Nederlander.

Wie betaalt de huur; expat of bedrijf?

In tegenstelling tot wat veel verhuurders denken, wordt de huur over het algemeen NIET door de werkgever betaalt. Tot de financiële crisis uitbrak was dit vaak wel het geval. De werkgever regelde alles voor de expat en nam vaak de verantwoording voor de huurbetaling op zich. Voor verhuurders was dit een veilig gevoel. Sinds de crisis hebben veel bedrijven hun beleid omtrent huisvesting voor buitenlandse werknemers echter behoorlijk aangepast. De expat moet tegenwoordig veel meer zelf regelen. Als een expat momenteel nog een ‘housing allowance’ krijgt van de werkgever, dan is deze de laatste jaren een stuk lager dan vroeger en bovendien voor een kortere periode. Dit zorgt ervoor dat expats op zoek gaan naar betaalbare woningen die bij hun budget passen.

Uiteraard zijn hier uitzonderingen op. Voor expats met hogere functies worden de woonlasten vaak nog wel vergoed door de werkgever. Zij kunnen daarmee uiteraard op zoek gaan naar een huurwoning in het hogere segment. Die prijzen starten bij ca. € 2.500 en lopen in uitzonderlijke gevallen tot € 10.000 per maand.

Verhuren aan expats? Vraag altijd advies!

Zeker als u een woning wilt kopen als investering is het verstandig om eerst met een verhuurmakelaar te overleggen. Niet iedere woning is namelijk geschikt voor verhuur aan expats. Soms is de ligging niet goed, de indeling verkeerd of de afmeting onjuist. Bovendien moet uw woning voldoende punten hebben om in de vrije sector te kunnen verhuren. Daarnaast is het van belang te weten of u de woning het beste gemeubileerd of ongemeubileerd (oftewel: gestoffeerd) kunt aanbieden. Een goede verhuurmakelaar kan u daarbij helpen. Zodat u geen slechte aankoop doet of de verkeerde keuze maakt.

Home of Orange helpt u graag bij uw keuzes. Ten eerste krijgt u bij ons altijd gratis een onderbouwd huurprijsadvies. Dan weet u welke huurprijs u ongeveer kunt verwachten, zodat u niet met de verkeerde verwachting het aankoop,- of verhuurproces in gaat. Daarnaast adviseren wij u ook graag over de beste opties. Hiermee hebben we al vele aspirant verhuurders behoed voor foute aankopen of juist geholpen aan betere verhuurrendementen.

Wilt u ook gratis huurprijsadvies of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u ook verhuren aan expats? Vul uw gegevens in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.