Tijdelijk verhuren

De juiste huurovereenkomst

Wil je een lange reis gaan maken? Verhuis je zelf voor werk naar het buitenland of ga je samenwonen? Wat de reden ook is, je kunt met een gerust hart jouw woning tijdelijk verhuren. Belangrijk hierbij is dat je de juiste huurovereenkomst gebruikt met daarin een aantal specifieke én cruciale bepalingen.

Laat je, wanneer je tijdelijk wilt verhuren, altijd goed adviseren over het best te gebruiken type huurovereenkomst in jouw situatie. Wanneer je dit niet doet, bouwt de huurder mogelijk alsnog huurrecht op en kun je in het ergste geval niet terugkeren op het gewenste moment. 

Bij Home of Orange kunnen wij je hier op de juiste manier in begeleiden en de juiste overeenkomst opmaken, ook wanneer je zelf een huurder hebt gevonden. 
 

Tijdelijk verhuren bij leegstand

Staat jouw woning te koop en ben je al verhuisd, maar lukt het niet om de woning te verkopen? Dan kun je jouw woning tijdelijk verhuren met een huurovereenkomst volgens de leegstandswet. Om via deze leegstandswet te verhuren dient er een leegstandswetvergunning aangevraagd te worden bij de gemeente en de hypotheekverstrekker dient toestemming te verlenen. Zonder deze vergunning én toestemming van de hypotheekverstrekker is het niet mogelijk om de woning te verhuren onder de leegstandswet. 

Aandachtspunten bij tijdelijke verhuur

  • Het is belangrijk dat je, wanneer je een hypotheek hebt, de voorwaarden controleert. Meestal wordt daarin aangegeven dat je toestemming van de hypotheekverstrekker nodig hebt om de woning te mogen verhuren. Gezien huurders die onder het normale huurrecht vallen uitgebreide huurbescherming hebben, geven hypotheekverstrekkers niet altijd toestemming. Wanneer je ecther tijdelijk wilt verhuren én je daarbij gebruik maakt van de juiste huurovereenkomst, dan zijn hypotheekverstrekkers over het algemeen coulanter. Er komt immers een gegarandeerd einde aan de huurovereenkomst. Het verschilt echter per aanbieder of je toestemming zult krijgen. 
  • Bij tijdelijke verhuur kan de verzekeraar besluiten om de dekking van de opstal- of aansprakelijkheidsverzekering te beperken. Dat houdt in dat je mogelijk niet verzekerd bent voor schade door inbraak, waterschade en glasschade. Een andere mogelijkheid is dat de verzekeraar besluit jouw premie te verhogen. Over het algemeen zal dit echter hooguit om enkele Euro’s gaan. Geef dus tijdig bij jouw verzekeraar aan dat je de woning wilt verhuren en bespreek wat de mogelijkheden zijn om de risico’s te beperken. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dit kan je een hoop leed besparen. Indien je de eigenaar bent van een appartement (soms ook in het geval van een woonhuis), ben je onderdeel van een Vereniging van Eigenaren. Check vooraf of je toestemming nodig hebt van de V.V.E. als je gaat verhuren. Zij kunnen je vragen om de huurder een document, zoals een huishoudelijk reglement, te laten ondertekenen.
  • Check bij jouw belastingadviseur of er fiscale consequenties zijn wanneer je jouw woning tijdelijk verhuurt.

Bij een succesvolle verhuur voor minimaal 1 jaar berekenen wij 8% + 21% BTW van de jaarhuur. Bij tijdelijke verhuur rekenen wij de courtage naar rato, met een minimum van € 950,00 excl. BTW + eventuele kosten voor financieel en/of technisch beheer.

Wil je jouw woning tijdelijk verhuren? Of heb je een andere vraag?

Vul onderstaand jouw contactgegevens in. Wij nemen binnen 1 werkdag vrijblijvend contact met je op.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms