Tijdelijk of kort verhuren

Tijdelijk of kort verhuren?

Tot voor kort was het was het lastig om uw huis of appartement tijdelijk of kort te verhuren. Bij een standaard huurovereenkomst bouwt een huurder namelijk huurrecht op, waardoor het lastig is om de huurovereenkomst te verbreken als u zelf weer in de woning wilt gaan wonen.

Door veranderde wetgeving is het nu echter makkelijker om een zelfstandige woonruimte tijdelijk te verhuren. Als u de juiste huurovereenkomst gebruikt, kan de huurder geen aanspraak maken op huurrecht ná de overeengekomen huurperiode.

Gebruik de juiste huurovereenkomst

Wilt u een lange reis gaan maken? Verhuist u zelf voor werk naar het buitenland? Gaat u samenwonen, maar durft u het nog niet aan om uw huis voor onbepaalde tijd te verhuren? Wat de reden ook is, u kunt met een gerust hart uw woning tijdelijk verhuren. Mits u de juiste huurovereenkomst gebruikt met daarin een aantal specifieke bepalingen.

Gaat u bijvoorbeeld 7 maanden reizen en weet u al precies de data van vertrek en terugkomst? Dan gebruikt u een huurovereenkomst voor bepaalde tijd van max. 2 jaar. U spreekt met de huurder een huurperiode af van een vaste periode van 7 maanden. De huurder bouwt geen huurrecht op en na afloop van de 7 maanden móet de huurder vertrekken. U hoeft bij deze contractvorm overigens niet persé 2 jaar lang te verhuren. Zolang de afgesproken huurperiode de 2 jaar maar niet overschrijdt.

Gaat u bijvoorbeeld voor werk naar het buitenland, maar weet u nog niet exact wanneer u zelf terug wilt keren in de woning? Gebruik dan een huurovereenkomst voor bepaalde tijd met een diplomatenclausule. Deze overeenkomst geeft u de mogelijkheid om te starten met bijv. 1 jaar en daarna de overeenkomst te verlengen als u langer wegblijft.

Laat u altijd goed adviseren over het te gebruiken type huurovereenkomst als u tijdelijk wilt verhuren. Anders bouwt de huurder mogelijk alsnog huurrecht op en kunt u in het uiterste geval niet terugkeren op het gewenste moment.

Home of Orange begeleidt u hier bij en zal voor u de juiste overeenkomst opmaken, gebaseerd op uw specifieke situatie. Ook indien u zelf een huurder heeft gevonden, kunnen wij voor u de overeenkomst opmaken.

Staat uw huis te koop en bent u al verhuisd, maar lukt het niet om de woning te verkopen? Dan kunt u tijdelijk verhuren met een huurovereenkomst volgens de leegstandswet’. Om volgens de leegstandswet te verhuren moet u een leegstandswetvergunning aanvragen bij de gemeente én de hypotheekverstrekker dient toestemming te verlenen. In principe geeft een gemeente alleen een leegstandsvergunning af in tijden van een slechte woningmarkt waarbij de verwachting is dat een woning lang leeg zal staan, terwijl de eigenaar al naar een andere woning is verhuisd. Zonder deze vergunning én toestemming van de hypotheekverstrekker kunt u niet verhuren onder de leegstandswet.

Aandachtspunten bij tijdelijke verhuur

  • Indien u een hypotheek heeft, dient u de voorwaarden te controleren. Meestal staat daarin dat u toestemming van de hypotheekverstrekker nodig heeft om de woning te mogen verhuren. Huurders die onder het normale huurrecht vallen, hebben immers uitgebreide huurbescherming. Hierdoor geven sommige hypotheekverstrekkers geen toestemming. Wanneer u echter tijdelijk wilt verhuren én u daarbij gebruik maakt van de juiste huurovereenkomst, dan zijn hypotheekverstrekkers over het algemeen coulanter. Er komt immers een gegarandeerd einde aan de huurovereenkomst. Het verschilt echter per aanbieder of u toestemming zult krijgen.
  • Bij tijdelijke verhuur kan de verzekeraar besluiten om de dekking van de opstal- of aansprakelijkheidsverzekering te beperken. Dat houdt in dat u mogelijk niet verzekerd bent voor schade door inbraak, waterschade en glasschade. Een andere mogelijkheid is dat de verzekeraar besluit uw premie te verhogen. Over het algemeen zal dit echter hooguit om enkele Euro’s gaan. Geef dus tijdig bij uw verzekeraar aan dat u de woning wilt verhuren en bespreek wat de mogelijkheden zijn om de risico’s te beperken. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dit kan u een hoop leed besparen. Indien u eigenaar bent van een appartement (soms ook in het geval van een woonhuis), bent u onderdeel van een Vereniging van Eigenaren. Check vooraf of u toestemming nodig heeft van de V.V.E. als u gaat verhuren. Zij kunnen u vragen om de huurder een document, zoals een huishoudelijk reglement, te laten ondertekenen.
  • Check bij uw belastingadviseur of er fiscale consequenties zijn wanneer u uw woning tijdelijk verhuurt.

Bij een succesvolle verhuur voor minimaal 1 jaar berekenen wij u 8% + 21% BTW van de jaarhuur. Bij tijdelijke verhuur rekenen wij de courtage naar rato, met een minimum van € 950,00 excl. BTW + eventuele kosten voor financieel en/of technisch beheer.

Wilt u tijdelijk of kort verhuren? Of heeft u een andere vraag?

Vul onderstaand uw contactgegevens in. Wij nemen binnen 1 werkdag vrijblijvend contact met u op.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms