Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed kan interessant zijn. Zeker nu de spaarrente zo laag is. De juiste vastgoed investering levert immers een stabiel rendement op en in principe zullen huizenprijzen op de lange termijn altijd stijgen.

De afgelopen jaren hebben we diverse particuliere beleggers bijgestaan en geadviseerd over hun voorgenomen vastgoed investering. En een aantal daarvan ook wel voor een potentieel slechte investering behoedt. Want niet elk pand is een goede investering!

Waar moet u op letten als u vastgoed koopt om te verhuren?

Locatie-locatie-locatie 
het meest bekende makelaarsjargon. Maar zeker waar. Nu de verkoopprijzen van woningen steeds verder stijgen, kan het aanlokkelijk zijn om een pand te kopen in een gebied waar de prijzen nog relatief laag zijn. Maar zijn daar wel huurders voor het pand te vinden? En gaan de prijzen daar op de lange termijn wel stijgen? Ook in een grote stad zijn er buurten waar huurders liever niet wonen, terwijl u het misschien juist zo’n leuke wijk vindt. Of ze willen er wel wonen, maar alleen tegen een lagere huur dan in de wijk ernaast. En er zijn buurten waar iedereen wel wil wonen. Maar waar de huizenprijzen inmiddels zo hoog zijn dat de huren wellicht niet meer in verhouding staan tot uw investering. Vraag daarom altijd vóór aankoop bij een lokale verhuurmakelaar welke huurprijs u kunt ontvangen. Ook kan het gebeuren dat een bestemmingsplan wijzigt, waardoor dat leuke winkeltje onder uw appartement ineens verandert in een lawaaiige kroeg. Of het vrije uitzicht ineens wordt belemmerd door de bouw van een groot appartementencomplex. Doe dus altijd onderzoek.

Koop tegen de juiste prijs
In de huidige woningmarkt, met almaar stijgende koopprijzen, heeft u wellicht het idee dat de prijzen van vastgoed alleen maar kunnen stijgen. Op lange termijn zal dat zeker zo zijn. Niemand kan echter voorspellen of er zich weer een nieuwe huizenbubbel of een crisis zal voordoen. Laat u dus niet door emotie leiden, maar betaal een reële prijs. En koop alleen een goed verhuurbare woning.

Ken de wet- en regelgeving
U koopt een pand om te gaan verhuren. Maar het huurrecht in Nederland is ingewikkeld en vaak geniet de huurder uitgebreide bescherming. Zorg dus dat u op de hoogte bent of laat u goed adviseren door een verhuurmakelaar over de (lokale) wet- en regelgeving. Stel; u kunt tegen een leuke prijs een pandje kopen met een relatief slecht energielabel. De WOZ- waarde is dan waarschijnlijk ook lekker laag. Maar daar zit een grote valkuil als u zich al rijk rekent! In Nederland geldt namelijk het WoningWaarderingStelsel (WWS). Het kan zomaar zijn dat de wet bepaalt dat uw pand thuishoort in de sociale sector (prijspeil 2022: max. € 763,47 kale huur) terwijl u misschien al had gerekend op € 1400,00 huur per maand. Hierbij maakt het niet uit of u gemeubileerd of ongemeubileerd verhuurt of aan een expat of een Nederlandse huurder. De wet- en regelgeving geldt voor iedereen. Het komt ook regelmatig voor dat aspirant verhuurders ons benaderen terwijl ze niet op de hoogte zijn dat er in sommige gemeentes regelgeving bestaat over woningdelers. Ze willen bijvoorbeeld een woning in Amsterdam kopen met 4 slaapkamers. Want ze hebben gehoord dat zo’n huis veel geld oplevert als je aan 4 woningdelers verhuurt. Maar in steden als Amsterdam mag je nog slechts aan maximaal 2 woningdelers verhuren, tenzij u een omzettingsvergunning heeft waarmee u kamersgewijs mag verhuren. Waardoor de huurprijs behoorlijk lager zal zijn dan verwacht. Laat u dus altijd voorlichten zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Of ineens een hoge boete krijgt.

 

Wees realistisch over de huurprijs en voorkom daarmee leegstand
In de media verschijnen regelmatig berichten over absurd hoge huurprijzen, met name in de grote steden. Huurprijzen zijn daar inderdaad hoog, maar niet zo hoog als vaak gesuggereerd wordt. Zorg dus dat u weet wat een realistische huurprijs is voor uw investering. Op dé belangrijkste website voor huurwoningen, www.pararius.nl, kunt u aan de hand van diverse kenmerken kijken wat de vraagprijs is van vergelijkbare ‘concurrerende’ woningen. U kunt daar ook zien hoe lang de woning al geadverteerd wordt. Een goede verhuurmakelaar zal een woning met de juiste prijs-kwaliteitsverhouding binnen maximaal 1 maand verhuren. Staat een woning al langere tijd te huur? Grote kans dat de gevraagde huurprijs door kandidaat huurders als te hoog wordt ervaren. Of de prijs-kwaliteit verhouding is niet juist.

Wanneer u een realistische huurprijs vraagt, zult u dan ook zelden leegstand hebben. En leegstand kost geld, want u heeft geen huurinkomsten. Sommige verhuurders willen het onderste uit de kan halen qua huurprijs en hebben daar best een paar maanden leegstand voor over. Maar 4 maanden leegstand haalt u niet zomaar in, zeker niet als de huurder na 1 jaar potentieel alweer vertrekt. Vraag dus altijd een realistische huurprijs. Des te eerder is uw woning verhuurd en des te langer zal een huurder bij u blijven.

Overigens kan het bij huurwoningen in het hogere segment wel voorkomen dat er wat leegstand optreedt. De doelgroep voor die huurprijzen is immers veel kleiner.

Hou rekening met bijkomende kosten
Veel aspirant verhuurders focussen vooral op het initiële investeringsbedrag en vervolgens op de inkomsten uit huur. Maar hou ook rekening met bijkomende kosten. Tenzij anders afgesproken, is een huurder verantwoordelijk voor de betaling van lokale heffingen als rioolheffing en afvalstoffenheffing. Maar als woningeigenaar betaalt u jaarlijks de OZB-heffing. En uw pand heeft af en toe groot onderhoud nodig, zoals een schilderbeurt, om uw huis in optimale conditie te houden. En u kunt te maken krijgen met incidentele kostenposten zoals een lekkage of een kapotte vaatwasser. Verhuurt u gemeubileerd? Dan kunnen er spullen kapot gaan die vervangen moeten worden. Daarnaast betaalt u een verhuurmakelaar voor zijn werkzaamheden en eventueel voor het beheren van uw woning. Calculeer dus altijd kosten in.

Selecteer de juiste huurder
Misschien een inkopper, maar het was u uiteindelijk te doen om rendement uit verhuur. Dan is het van groot belang dat u aan de juiste huurder verhuurt. Een huurder die keurig op tijd betaalt en goed voor uw woning zorgt. Dit kunt u zelf regelen. Maar een verhuurmakelaar zal altijd een hogere huurprijs voor u weten te bedingen. En daarnaast alles voor u regelen, waaronder een screening van de kandidaat en een juridisch kloppende huurovereenkomst opmaken, en u daarmee behoeden voor foute huurders of voor gedoe.

Wilt u meer weten over investeren in vastgoed? Of heeft u een pand op het oog dat u wilt aankopen voor de verhuur? Of heeft u al een investeringspand gekocht en wilt u dat wij een huurder voor u vinden? Vul uw gegevens in. Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

Heeft u interesse om een woning voor de verhuur aan te kopen?
Vul onderstaand uw gegevens in.

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms