Wat speelt er op de woningmarkt begin 2023?

Isolatie-actie Gemeente Amsterdam
De Gemeente Amsterdam heeft op dit moment een isolatie-actie lopen voor particuliere verhuurders. Hierbij krijg je advies op maat en begeleiding bij het isoleren van de woning. Het doel vanuit de Gemeente Amsterdam is om zoveel mogelijk energie te besparen door middel van verduurzaming van de woning. Vanaf 2030 mogen woningen met energielabel E, F of G bovendien niet meer verhuurd worden. Meer weten over de voorwaarden? Je kunt je tot 31 januari gratis en vrijblijvend voor deze actie aanmelden via deze link.

Nieuwe belastingmaatregelen voor vastgoedbeleggers
Sinds begin dit jaar gelden er nieuwe regels voor box 3 (vermogensrendementsheffing) voor vastgoedbeleggers. Zo verandert de leegwaarderatio naar 95%, het fictieve rendement stijgt naar 6,17% en de vermogensrendementsheffing gaat naar 32%. Door deze drie veranderingen is er duidelijk een negatieve impact zichtbaar van de nieuwe box 3 regels.

Regulering middenhuur
De afgelopen tijd zijn er veel speculaties te horen over het aanpassen van het woningwaarderingsstelsel, ook wel bekend als het puntensysteem. Minister de Jonge wil een gereguleerd middensegment creëren (tot €1.100,- huur per maand) door middel van het omhoog tillen van het aantal punten naar 187. Voornemens is om bovenstaande per 2024 in te voeren, dit heeft alleen impact op nieuw af te sluiten huurovereenkomsten. Tot op heden is hierover nog niks zeker. Op dit moment telt de grens 142 punten. Benieuwd naar het huidige aantal punten van jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op. Deze puntentelling kan al vanaf €249,- excl. BTW uitgevoerd worden door een professional.

Goed energielabel wordt steeds belangrijker
Het hebben van een goed energielabel is op basis van meerdere aspecten van groot belang. Uiteraard in verband met het energieverbruik van de woning, voor de puntentelling en tijdens de werving van een nieuwe huurder. Wij merken in het contact met de huurders dat het hebben van een goed energielabel een zeer belangrijke factor is geworden. Sinds januari 2021 is het hebben van een energielabel al verplicht bij nieuwe verhuur en verkoop. Heeft jouw woning nog geen energielabel? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen een energielabel laten opmaken door een professional (vanaf €289,- excl. BTW).

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen