Voorkom koolmonoxide vergiftiging in uw verhuurde woning(en). U kunt er in de toekomst als verhuurder verantwoordelijk voor worden gehouden.

Het is december en het wordt weer kouder. En daarmee neemt ook het ­risico op een koolmonoxide vergiftiging toe. Met mogelijk rampzalige gevolgen voor uw huurder(s). Het gas wordt niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd: het is met het blote oog niet te zien, smaakt nergens naar, is reukloos én dodelijk.

Een koolmonoxide vergiftiging uit zich als vage griepklachten, hoofdpijn, flauwvallen, duizelingen en zelfs verlies van realiteitszin. Een koolmonoxide vergiftiging is, simpel gezegd, een tekort aan zuurstof in het bloed. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er echter ernstige symptomen op zoals bewusteloosheid, coma en/of blijvende hersenschade met mogelijk zelfs overlijden als gevolg.

Wat kan de oorzaak van een koolmonoxidevergiftiging zijn?
De oorzaak is meestal een slecht onderhouden open geiser, gaskachel of cv-ketel én te weinig ventilatie. Maar er komen ook regelmatig koolmonoxide ongevallen voor bij nieuwe of pas onderhouden ketels! De oorzaak van een lek kan ook veroorzaakt worden doordat de warmtebron verkeerd is aangesloten of dat de rookafvoer lek of los is. Die kan bijvoorbeeld verschuiven bij slechte weersomstandigheden.

Wat kunt u als verhuurder o.a. doen ter voorkoming van koolmonoxidevergiftiging?
- Sluit een onderhoudscontract af met een erkend installateur;
- Laat 2-jaarlijks een onderhoudsbeurt uitvoeren door een erkend installateur;
- Zorg voor voldoende ventilatie mogelijkheden;
- Plaats in ieder geval een CO-melder op het plafond in de ruimte van het verbrandingstoestel;
- Zorg eventueel voor een CO-melder op ademhoogte in de slaapkamer(s).

Risico’s voor u als verhuurder
De politiek vindt dat verhuurders verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun geisers en cv-ketels. Er wordt momenteel onderzocht of de verplichting tot onderhoud kan worden vastgelegd in wet,-of regelgeving. Zorg er dus voor dat u de risico’s op koolmonoxide vergiftiging uitsluit; installeer één of meer koolmonoxidemelders en laat uw installatie met enige regelmaat controleren en onderhouden. Het kan levens redden. En u wilt bovendien niet de schuldvraag krijgen!

Wilt u meer lezen: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/koolmonoxide