Verhuurt u momenteel een kleine woning (< ca. 65 m2) in de vrije sector? Zorg dat u een energielabel hebt.

Een energielabel is al langere tijd verplicht bij verhuur of verkoop van woningen. U riskeert zelfs een boete als u verkoopt of verhuurt zonder energielabel. Desondanks hebben vele verhuurders nog geen energielabel voor hun woning(en). Een woning mag binnenkort zelfs niet meer geadverteerd worden op commerciele platformen als Funda en Facebook als er geen definitief energielabel aanwezig is. Dat maakt het erg lastig om een huurder te vinden.

Maar een GOED energielabel levert ook veel punten op voor de puntentelling. En die gaat binnenkort (wij verwachten oktober 2021) waarschijnlijk veranderen, waardoor een (goed) energielabel zeker belangrijk wordt.
Verhuurt u een kleine woning? Dan kunnen de extra punten die u krijgt voor een goed energielabel er mogelijk voor zorgen dat uw woning straks niet ineens in de sociale sector valt, maar dat u toch in de vrije sector kunt blijven verhuren. Dit kan u zomaar vele honderden euro’s huur per maand schelen. Heeft u nog geen energielabel, regel dit dan. Zeker als u een kleine woning verhuurt die niet erg energie efficient is en daardoor straks mogelijk te weinig punten voor de vrije sector heeft. Of denk er over na om energiebesparende  maatregelen te treffen, bijvoorbeeld een HR-ketel plaatsen, waardoor u een beter energielabel krijgt. Het kost wat, maar uiteindelijk zal het ruimschoots de investering opleveren als u daardoor wél in de vrije sector kunt blijven verhuren.
De sociale sector zijn kale huurprijzen tot maximaal € 752,33 (prijspeil 2021). Een kleine vrije sector woning met 1 slaapkamer in de regio Amsterdam levert momenteel al snel minimaal € 1.200,00 op. En als de expats straks weer komen, dan gaan de huurprijzen naar verwachting weer omhoog. Dat is dus minimaal zo’n € 500,00 per maand verschil! Binnen 3 maanden is die nieuwe ketel terugverdiend. Maar dan moet u wel voldoende punten hebben om in de vrije sector te kunnen verhuren!!
Als u uw woning wilt verhuren, dan zullen wij u altijd vragen om het energielabel om dat bij de huurovereenkomst te kunnen voegen. Maar het blijft uw eigen verantwoordelijkheid als u verhuurt zonder energielabel.

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen