Uw vastgoed belegging in box 1 of box 3?

Wanneer u uw woning(en) verhuurt wilt u daarmee uiteraard een zo hoog mogelijk rendement behalen. Dus kiest u er wellicht voor om zoveel mogelijk onderdelen van het verhuur,- en beheer proces zelf te doen. Hoe tegenstrijdig dat ook klinkt; het kan om fiscale reden beter zijn om ervoor te kiezen zowel de verhuur als het beheer uit te besteden aan een professionele partij. Zeker als u weinig andere inkomsten heeft. Werkzaamheden uitbesteden kost geld. Tegelijkertijd wordt u natuurlijk wel ontzorgd wanneer u de werkzaamheden uitbesteed. Maar u wilt uiteraard dat de opbrengst van verhuur in box 3 (vermogensrendementsheffing) wordt belast, wat een veel lagere belastingdruk oplevert dan wanneer het in box 1 (inkomen) belast wordt. Zeker een verhuurder die meerdere panden bezit en weinig andere inkomsten heeft, zal zijn/haar eigen betrokkenheid en werkzaamheden om die reden zoveel mogelijk moeten beperken!

Wanneer accepteert de belastingdienst box 3?
Als u kunt aantonen dat u de werkzaamheden aan uw pand(en) uitbesteedt, dan zal de Belastingdienst zo goed als zeker box 3 accepteren. Als de Belastingdienst echter van mening is dat u alle werkzaamheden zelf uitvoert, daarmee zelf actief vastgoed verhuurt en beheert, dan verschuift de belegging mogelijk van box 3 naar box 1. Dit is zeker het geval als u in verhouding weinig of geen inkomen uit werk (meer) heeft. En dat kan een behoorlijke domper opleveren voor uw rendement.

Huurinkomsten zijn (nog) onbelast
De huurinkomsten van een belegging in vastgoed zijn in principe onbelast. Hoewel het eigenlijk best vreemd is dat huur inkomsten niet belast zijn, verwachten we niet dat dit op korte termijn gaat veranderen. Alhoewel er door PvdA gedreigd wordt met een ‘prins Bernhard belasting’ voor verhuurders met meerdere panden.
Er is overigens een belangrijk voordeel aan box 1; u mag kosten aftrekken. Dat mag niet in box 3.

Heeft u vragen over belasting over uw verhuurde woning(en)? Wij raden u ten alle tijden aan e.e.a. met uw belastingadviseur of accountant op te nemen. Hij / zij kan u het beste adviseren op basis van uw persoonlijke situatie.

Laat u ons de verhuur en/of het beheer voor u uitvoeren, dan bent u dus niet alleen gegarandeerd van een zorgeloze verhuur, maar ontvangt u tevens een hoger rendement dan wanneer uw pand(en) in box 1 worden aangeslagen.

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen