Update: Wijziging puntentelling laat langer op zich wachten

Op 2-2-2021 schreven we dat er een wijziging komt in het puntenstelsel. Het puntenstelsel bestaat grofweg uit 3 onderdelen die samen het merendeel van de punten opleveren; a)de afmeting van de woning, b)het energielabel en c)de WOZ-waarde.
De hoogte van de WOZ-waarde, die er door de oververhitte koopmarkt nu voor zorgt dat zo goed als elke woning in de vrije sector kan worden verhuurd, mag straks (als het voorstel doorgaat) nog maar 1/3 deel van het totaal aantal punten opleveren in de puntentelling.

Update september 2021: De regeling werd verwacht per 1 oktober 2021, maar is op verzoek van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken uitgesteld tot zeker 1 januari 2022. VVD-er Daniel Koerhuis probeerde de regeling controversieel te laten verklaren, zodat het demissionaire kabinet de regeling helemaal niet zou invoeren. Dat is mislukt, maar minister Ollongren heeft wel het verzoek tot uitstel van de Kamercommissie ingewilligd.

Het lijkt erop dat de voortdurende poging tot een kabinetsformatie, waarin D66 en VVD de hoofdrol spelen, hier mee te maken heeft. Het zou kunnen zijn dat dit voorstel, om de WOZ-waarde bij de puntentelling nog maar voor 1/3 mee te laten tellen, in de onderhandelingen over een regeerakkoord ingezet wordt als wisselgeld tussen de partijen. Hiermee is het dus zelfs nog niet zeker dat de regeling de eindstreep behaalt.
Dat zou heel fijn zijn! Want het lost de woningnood niet op. Integendeel, het zal er alleen voor zorgen dat er nog minder gebouwd gaat worden omdat investeerders geen of onvoldoende rendement meer kunnen behalen.

Update januari 2022: de afgelopen maanden ging iedereen ervan uit dat de invoering op 1 januari 2022 een feit zou zijn. Maar het wachten was op het advies van de Raad van State. Dat advies kwam op 15 december 2021 (maar is nog niet openbaar gemaakt). De website van het Ministerie van BZK meldt op dit moment dat de regeling ‘naar verwachting in werking treedt in het voorjaar van 2022’. Echter op de website van de huurcommissie staat dat het kabinet de maatregel op 1 februari 2022 invoert. Vooruitlopend daarop heeft de huurcommissie zijn huurprijscheck alvast aangepast.

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen