Rookmelders verplicht in woningen per 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 moeten verplicht in iedere woning in Nederland rookmelders hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden.

Wat houdt de verplichting in?
Alle bouwlagen van een woning moeten voorzien zijn van tenminste 1 rookmelder. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, is in iedere kamer een brandmelder verplicht. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes, waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.
Doel van de nieuwe regels is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen. Want bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook.

Wat betekent dit voor verhuurders?
Een woning die niet aan de verplichtingen voldoet, wordt beschouwd als ‘niet-conform’ de wetgeving. Als verhuurder van een pand ben je verplicht om de woonruimte in goede staat van onderhoud te verhuren. Ook het plaatsen van voldoende rookmelders valt hieronder. Als er geen rookmelder hangt, riskeer je een boete van de gemeente. Bovendien kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren na brand in een huis zonder voldoende rookmelders.
Het is zelfs zo dat de verhuurder in principe ook verantwoordelijk is voor het vervangen van de batterijen! Tenzij andere afspraken zijn gemaakt. Dat lijkt ons voor vele verhuurders best lastig, dus wij zullen in al onze huurovereenkomsten gaan vermelden dat de huurder zelf verantwoordelijk is voor het vervangen van de batterijen.

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen?
Volgens de Nederlandse wet moet een rookmelder aan verschillende eisen voldoen. Zo is het Europese EN14604 certificaat verplicht. Voor rookmelders op netstroom is ook een NEN2555 certificaat nodig. Deze certificaten garanderen onder andere dat de rookmelder een goed geluidssignaal geeft, eenvoudig te plaatsen is en op tijd rook detecteert. Daarnaast moet een rookmelder een CE-markering hebben en niet van het ionische type zijn.

Welke rookmelders zijn geschikt?
In principe volstaat elke melder die op batterijen werkt of op het stroomnet kan worden aangesloten. We raden echter niet aan om een (goedkope) rookmelder aan te schaffen waarvan de batterij al na een jaar vervangen moet worden. Het is beter om een rookmelder met een batterijduur van 10 jaar te nemen. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. Bovendien zijn er ook slimme rookmelders. Deze melders geven ook een signaal aan een mobiele telefoon. Handig voor als de huurder niet thuis is. En uiteraard voorkomt dit onnodig grotere schade aan het pand.
Het aanbod bij Coolblue van koppelbare rookmelders. Het aanbod bij Bol.com van koppelbare rookmelders.

Tip: om boren in het plafond te voorkomen, kun je het beste een rookmelder kopen met een magnetische montageset. Dit bestaat uit 2 metalen magnetische plaatjes die beide voorzien zijn van stevige 3M dubbelzijdige tape. Het ene plaatje kleef je op de bodemplaat van de rookmelder, en het andere plaatje kleef je op het plafond. 

Waar hang je de rookmelder?
Omdat rook opstijgt, hang je een rookmelder altijd aan het plafond op. Op iedere verdieping in huis moet minstens 1 rookmelder hangen. Zijn er meerdere slaapkamers op de verdieping? Hang dan de rookmelder binnen gehoorsafstand in de hal, niet in de slaapkamer zelf. Zo wordt de bewoner bij brand op tijd wakker van het alarm.
Wil je een melder in de keuken hangen? Dan is een hittemelder beter geschikt, omdat deze geen valse meldingen geeft bij waterdamp.

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen