Voorstel om de maximale huurverhoging in 2021 vast te stellen op 1% + inflatie (totaal 2,4%)

Eind 2020 heeft minister Ollongren een deal met de PvdA en GroenLinks gesloten om de woonbegroting door de Eerste Kamer te krijgen. Zo komt er o.a. 450 miljoen euro beschikbaar voor de leefbaarheid in kwetsbare gebieden.
Maar voor het eerst komt er vanaf 1 juli 2021 bovendien een maximale jaarlijkse huurverhoging voor zowel de vrije sector als de sociale sector van 2,4%. Voorheen gold er alleen een maximale huurverhoging in de sociale sector. In de vrije sector was geen sprake van een maximale huurverhoging, tenzij dit in het huurcontract was vastgelegd.

Het nieuwe maximum geldt alleen voor zittende huurders! Als er een nieuwe huurder in een woning komt, mogen verhuurders opnieuw de huurprijs bepalen.

Het is nog niet definitief, de wet moet nog worden aangenomen
Daarvoor moet dan nog wel een nieuwe wet door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen. Het zou kunnen gebeuren dat u met uw huurder een andere afspraak heeft gemaakt in de huurovereenkomst. Hiermee zouden contracten door de overheid overruled gaan worden. De vraag is nog of dat juridisch mogelijk is. Het zou gaan om een periode van 3 jaar, waarna een evaluatie plaatsvindt.

De sociale sector
In de sociale sector werden huurders altijd al beschermd. De huurprijs wordt hier namelijk bepaald aan de hand van het puntensysteem. Ook gold altijd een maximale huurverhoging. Volgend jaar geldt ook in de sociale sector 2,4% als maximum, wat een stuk lager is dan voorgaande jaren. In 2020 mochten de huren in de sociale sector bijvoorbeeld met maximaal 3,9 procent omhoog.

Scheefwonen tegengaan
Om scheefwonen tegen te gaan geldt in de sociale sector ook een inkomensafhankelijke huurverhoging. Bij huurders met een bruto jaarinkomen hoger dan € 44.655,- geldt in plaats van het maximum van 2.4% een maximale huurverhoging van 5.4%. De hogere inkomensafhankelijke huurverhoging geldt ook voor huurders met een middeninkomen die al in een relatief dure sociale huurwoning wonen. Deze maatregel moet huren in de sociale sector minder aantrekkelijk maken voor mensen die hier een te hoog inkomen voor hebben.

Update maart 2021: in de sociale sector mogen de huren in 2021 NIET worden verhoogd!

Lees hier wat huurrechtadvocaat Hielkema er over zegt.
Update Hielkema maart 2021.

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen