Huidige status huurmarkt in Corona-tijd

Inmiddels hebben we ruim 16 maanden met Corona te maken. We krijgen veel vragen van verhuurders en investeerders over de stand van zaken op de huurmarkt. In tegenstelling tot de koopmarkt, die inmiddels volledig losgeslagen is, heeft de huurmarkt wel degelijk last van Corona. Zeker in de grote steden waar altijd veel expats wonen. Door de reisbeperkingen mochten of wilden expats immers niet naar Nederland komen.

Andere doelgroep
Desondanks draait de huurmarkt gewoon door. Alleen zijn de prijzen een tikkeltje lager en zijn de doelgroepen voor ons een beetje verschoven. We verhuren nog steeds veel aan expats. Maar dan wel voornamelijk aan expats die hier al woonden en, nu de prijzen wat zijn gezakt en er veel aanbod is, hun kans grijpen om groter en/of goedkoper te gaan wonen. En we verhuren nu veel vaker dan normaal aan Nederlanders.

Kandidaten hebben nu vaak een opzegtermijn
Een gevolg van deze ‘nieuwe’ doelgroepen is wel dat de meeste kandidaten een opzegtermijn van een kalendermaand hebben, omdat ze al een huurwoning hebben. Zij kunnen dus niet, zoals een inkomende expat, zomaar verhuizen. Krijgt u een woning vrij? Geef het dan zo snel mogelijk aan ons door. Er zit nu mogelijk meer tijd tussen het vinden van de huurder en het daadwerkelijke moment van verhuizen. Bovendien hebben wij over het algemeen momenteel meer bezichtigingen nodig om de juiste huurder te vinden. Kandidaat huurders hebben nu immers volop keuze, laten zich niet opjagen en nemen de tijd om diverse woningen te bekijken en dan pas te beslissen.

Bedrijven zijn weer aan het werven
De expats die nieuw binnenkomen en hier nog niet woonden, komen vaak uit Europese landen. Die kunnen immers nu makkelijker reizen dan bijvoorbeeld een Amerikaan, die te maken heeft met reisbeperkingen. Wel hoorden we recent dat Booking.com weer volop personeel aan het werven is, van oudsher 1 van de grootste expat bedrijven in de regio. Langzamerhand zien we ook het aanbod van huurwoningen weer een beetje dalen, waardoor er uiteindelijk minder keuze komt voor de zoekers. We hebben dan ook het idee dat de markt aan het stabiliseren is en dat de huurprijzen niet meer echt dalen.
Uiteraard kan een nieuwe situatie rondom Corona nog roet in het eten gooien....

Huurprijzen dure segment 
We zien overigens wel iets opmerkelijks gebeuren met de huurprijzen. Kleine woningen zijn minder in trek en leveren sinds Corona ook echt wel minder huur op. Waar voor Corona een kleine woning van 50 m2 in Amsterdam, een beetje afhankelijk van de ligging, minimaal € 1400 huur opbracht, zakken die huurprijzen soms met wel € 150-250. Zeker de panden die wat aandacht nodig hebben. Hierbij opnieuw dus het advies om ervoor te zorgen dat uw woning, en eventueel het meubilair, in goede staat is en kan wedijveren met de concurrentie.
De verhuur van panden in het dure segment daarentegen loopt eigenlijk gewoon door. Dat scheelt misschien een paar procent in huurprijs, maar het verbaast ons wel dat we daar eigenlijk weinig verandering zien.

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen