Heeft u nog geen definitief Energielabel? Regel het in 2020 om hoge kosten te voorkomen.

Bij verhuur van een woonruimte is het sinds enkele jaren verplicht om een definitief energielabel te overleggen aan een nieuwe huurder. Een huurder kan hiermee zien hoe energiezuinig een woning is en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig.

Indien een verhuurder bij aanvang van de huur geen definitief energielabel kan overleggen, riskeert hij/zij een boete tot € 450,00. Een energielabel is overigens niet verplicht als u een losse kamer in uw woning, een studentenkamer, een rijksmonument, een provinciaal of gemeentelijk monument verhuurt.

Tot maart 2018 bestonden er 2 verschillende meetmethodes; het Energielabel en de Energie-Index (EI). Dit veroorzaakte verwarring. Sinds 29 maart 2018 is om die reden de Energie-Index (EI) gekoppeld aan het Energielabel.

Energieprestatie en huurpunten

Onder andere het Energie-index cijfer is onderdeel van de berekening waarmee, in geval van sociale huur, de huur op basis van het WoningWaarderingStelsel kan worden bepaald. De energiezuinigheid van een huurwoning bepaalt, samen met de afmetingen en de WOZ-waarde, in belangrijke mate het aantal punten dat uw woning krijgt volgens het puntensysteem van het WoningWaarderingsStelsel (WWS). Heeft uw woning enkele punten te weinig om in de vrije sector te verhuren, maar wilt u dat wel graag? Dan kunt u met een verbetering van het Energielabel wellicht wél voldoende punten halen en kunt u daarmee de woning toch in de vrije sector verhuren. Energiezuinige woningen leveren namelijk meer punten op!
Bovendien heeft minister Ollongren een wetsvoorstel ingediend waarbij de WOZ-waarde van een woning nog maar voor 1/3 deel mee mag tellen voor het bepalen van de punten. Aan de afmeting van uw woning kunt u weinig veranderen. Maar als u een relatief kleine woning verhuurt, die mogelijk te weinig punten heeft als Ollongren dit voorstel er doorheen krijgt, dan is het zeker nuttig om te onderzoeken of uw uw Energielabel kunt verbeteren. Of uw woning luxer te maken. U krijgt namelijk ook punten voor bijv. een thermostaatkraan, een langer aanrechtblad etc. Het kan eventueel het verschil gaan uitmaken tussen verhuren in de sociale sector of in de vrije sector! Hoewel we niet verwachten dat minister Ollongren dit wetsvoorstel er zomaar doorheen krijgt. Want zoals huurrechtadvocaat Hielkema al aangeeft; het door EVRM beschermde eigendomsrecht wordt hiermee disproportioneel beperkt.
Maar let op: linksom of rechtsom, de overheid broeit op manieren om de huidige huurprijzen naar beneden te brengen. Terwijl ze dat 'eenvoudig' kunnen oplossen door eindelijk eens voldoende te bouwen en daarmee de woningnood op te lossen....

Heeft u al een definitief Energielabel?

Of er een definitief Energielabel van de woning aanwezig is, kunt u controleren via Zoek je energielabel. Het Energielabel is na de datum van afgifte maximaal 10 jaar geldig. Heeft u uw huis met een geregistreerd Energielabel ondertussen energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken. Dit is voor de verhuur van uw woning echter niet verplicht, mits het oude label nog geldig is. Als voor uw woning nog geen definitief energielabel is geregistreerd, dan heeft uw woning een voorlopig Energielabel. Het voorlopig Energielabel is een inschatting op basis van de gegevens die geregistreerd staan bij het Kadaster, zoals het bouwjaar en het woningtype. Zodra u uw huis of appartement gaat verhuren, moet u een definitief energielabel aanvragen.

Zelf een Energielabel aanvragen? Doe het in 2020 nog om hoge kosten te vermijden.

Voor het aanvragen van een definitief Energielabel kunt u hier inloggen met uw DigiD of eHerkenning. Vervolgens kunt u aan de hand van maximaal 10 vragen de woninggegevens aanpassen en eventueel digitaal bewijs aanleveren, zoals een factuur van een HR-ketel. Vervolgens zal een erkend deskundige uw gegevens op afstand controleren. Na registratie ontvangt u automatisch het definitieve energielabel. Dit kost nu nog ca. € 10,00.
In 2021 gaat dit echter zeker € 190,00 kosten omdat u dan verplicht een deskundige moet inschakelen. Doe het dus bij voorkeur nog online in 2020! Bij verhuur van uw woning zullen wij u altijd vragen om ons het definitieve label toe te sturen, zodat we het bij de huurovereenkomst kunnen voegen. Heeft u geen Energielabel, dan loopt u kans op een boete (alhoewel we nog nooit hebben gehoord dat iemand die gekregen heeft).

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen