Door de corona-crisis en daarmee wegblijvende expats en toeristen dalen de huren licht in Amsterdam e.o.

Het is duidelijk te merken dat er sinds medio maart nog steeds weinig inkomende expats zijn. De verhuizingen die wij momenteel waarnemen, komen vooral voor rekening van Nederlandse huurders en expats die al langer in de stad wonen. Daarnaast is een deel van de expats terug gegaan naar hun thuisland en worden bovendien veel woningen, die voorheen via AirBnB verhuurd werden, nu ook aangeboden voor de lange termijn verhuur. Lagere vraag en een hoger aanbod resulteert over het algemeen in lagere huurprijzen. Pararius, de grootste verhuur website van Nederland, heeft dat nu ook op basis van recente cijfers geconcludeerd. 

Minder expats en toeristen 
De uitbraak van het coronavirus is volgens Jasper de Groot van Pararius een mogelijke verklaring voor het toegenomen aantal appartementen ten opzichte van vorig jaar. “Grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht zijn populair onder expats en toeristen, twee groepen waarop COVID-19 van grote invloed is geweest. De nieuwe aanwas van expats kwam tot stilstand waardoor woningen waarvan een reguliere huurovereenkomst afliep niet aansluitend verhuurd konden worden. Omdat ook de toeristische sector in één klap stil viel, kozen veel verhuurders ervoor om hun woning tijdelijk te verhuren aan woningzoekenden in plaats van aan toeristen.” 

Amsterdam
In veel wijken van Amsterdam werd afgelopen kwartaal minder voor een nieuwe huurwoning in de vrije sector betaald dan het jaar ervoor. In Amsterdam Centrum, Nieuw-West, West, Zuid en Zuidoost daalden de gemiddelde vierkantemeterprijzen van huurwoningen. Alleen in de stadsdelen Noord en Oost werd meer betaald, daar stegen de huurprijzen met respectievelijk 6,5 en 3,6 procent. 

In Amsterdam Centrum betaalde een nieuwe huurder € 24,74 per vierkante meter per maand. Amsterdam Zuid volgt met een vierkantemeterprijs van € 24,20. Zuidoost is het goedkoopste stadsdeel van onze hoofdstad; de huurprijzen daalden er met bijna vijf procent, een nieuwe huurder betaalde nog altijd meer dan gemiddeld in Nederland: € 17,43 per vierkante meter per maand. 

Lees hier het hele rapport van pararius.