Definitief energie label moet er per 1 januari 2022 in een advertentie vermeld worden

Sinds 1 januari 2015 is het wettelijk verplicht om bij zowel de verhuur als verkoop van woningen een definitief energieprestatiecertificaat oftewel energie label aan de huurder / koper te overhandigen. U kunt een boete krijgen van € 435,00 als u als particulier uw woning verkoopt of verhuurt zonder definitief energie label. Dit definitieve label moet aanwezig op het moment van overdracht. Bent u een bedrijf? Dan bedraagt de boete zelfs € 870,00!

Per 1 januari 2022 actieve handhaving door ILT
Hoewel de verplichting al jaren bestaat, werd hier tot op heden nog niet actief op gehandhaafd. Per 1 januari 2022 gaat de overheid hier echter wel actief op handhaven door middel van het invoeren van een advertentieplicht. Vanaf deze datum is het verplicht om bij de aanmelding van de advertentie op bijvoorbeeld Funda en Pararius, maar ook op social mediakanalen, het definitieve energie label te vermelden. Bij het ontbreken van dit energie label in een advertentie kunnen boetes worden uitgedeeld aan verkopers / verhuurders.

Zoekers kunnen filteren op definitief energie label
Wij kunnen de advertentie overigens nog wel aanmelden, maar u loopt dus groot risico op een boete als er geen definitief energie label aanwezig is. Bovendien kunnen zoekers filteren op ‘definitief energie label’, waardoor ze de panden zonder label of met een voorlopig energie label niet meer te zien krijgen. Waardoor uw pand potentieel minder aandacht krijgt.

Vraag het energie label op tijd aan
Tot 2020 kon u het energie label eenvoudig online aanvragen voor ca. € 10,00. Het aanvragen van een energie label is sinds vorig jaar vele malen duurder geworden omdat er nu een gecertificeerde adviseur bij het pand langs te komen. Daardoor duurt de afgifte ook langer. Momenteel duurt het zo’n 1-2 weken voordat u het energie label ontvangt. Het energie label zal dus voorafgaand aan het verhuurproces al aangevraagd moeten worden.

Wij kunnen het energie label voor u regelen vanaf € 289,00 incl. BTW. Maar uiteraard kunt u het ook zelf regelen. Hou er wel rekening mee dat in de markt de tarieven over het algemeen hoger zijn dan € 300,00.

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen