De regels voor de jaarlijkse huurverhoging in 2021

Huurverhoging in de vrije sector de komende 3 jaar; maximaal inflatie + 1%
Zoals we in november 2020 al schreven lag er een initiatief wetsvoorstel om de komende 3 jaar een maximale huurverhoging in te voeren per 2021. Dat wetsvoorstel is inmiddels aangenomen; de huren van woningen in de vrije sector mogen in 2021 maximaal stijgen met de inflatie + 1% = 2,4%. Het is nooit eerder voorgekomen dat de huurverhogingen in de vrije sector door de politiek aan banden werden gelegd!

Daarnaast kunnen óók huurders in de vrije sector straks bij geschillen met hun verhuurder aankloppen bij de Huurcommissie. Tot nu toe was dat voorbehouden aan huurders in de sociale sector.

Huurprijzen in de sociale sector worden bevroren
De huurprijzen in de sociale sector worden in 2021 zelfs bevroren, oftewel 0% huurverhoging. Dat betekent dat ook de in de sociale sector gebruikelijke inkomensafhankelijke huurverhoging NIET is toegestaan.

Wanneer is het sociale of vrije sector?
In 2021 is de bovengrens voor de sociale sector bepaalt op € 752,33 kale huur. Ligt uw kale huurprijs daarboven en heeft uw woning meer dan 145 punten, dan kunt u in de vrije sector verhuren. Overigens wordt die bovengrens jaarlijks bepaalt. De bovengrens van het moment van aanvang van de huurovereenkomst is bepalend. Een woning kan gedurende een lopende huurovereenkomst niet van de sociale sector in de vrije sector belanden.

Hoe wordt een huurverhoging berekend?
De huurverhoging wordt alleen berekend over de kale huur, niet over bijkomende leveringen zoals servicekosten of gas, water en licht. In Nederland is het gebruikelijk om per juli de huurverhoging door te voeren. U mag hier overigens van afwijken, mits u maximaal 1 maal per 12 maanden verhoogt.

Wel of niet verhogen in 2021?
De huurprijzen in de regio groot-Amsterdam zijn sinds de Corona-crisis voor het eerst sinds lange tijd gedaald; door het wegblijven van expats is er veel meer aanbod van huurwoningen en minder vraag. Betaalt uw huurder al een marktconforme huurprijs en voert u straks de toegestane maximale huurprijsverhoging door, dan kan de huurder besluiten op zoek te gaan naar een andere woning die beter betaalbaar is. En die is momenteel makkelijker gevonden dan voor de Corona-crisis.
Heeft u een fijne huurder die u graag zou houden? Pas dan op met een huurverhoging die er potentieel voor zorgt dat de huurder vertrekt uit uw woning. U moet dan immers weer opnieuw kosten maken om een nieuwe huurder te vinden, heeft kans op leegstand en bovendien mogelijk een lagere huurprijs dan uw huidige huurder betaalt. Het kan in sommige gevallen dus handiger zijn om dit jaar GEEN huurverhoging door te voeren of een lager percentage dan maximaal toegestaan.
Laat het uw huurder ook weten als u niet gaat verhogen. Dat schept duidelijkheid voor de huurder, maar laat ook zien dat u betrokken bent bij de huurder en diens mogelijk onzekere situatie.

Wie voert de huurverhoging door?
Indien Home of Orange het financiële beheer over een woning voert, dan verzorgen wij voor de verhuurder onder andere ook de jaarlijkse huurverhoging. Wij zullen u dan binnenkort benaderen om te vragen of u wilt verhogen of niet. Bent u zelf de financieel beheerder van de woning, dan bent u hier zelf verantwoordelijk voor.

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen