De opkoopbescherming in Amsterdam gaat definitief in per 1 april 2022

Eerder schreven we al dat diverse gemeentes, waaronder Amsterdam, een opkoopbescherming in wil voeren. De gemeenteraad van Amsterdam heeft op 16 februari j.l. ingestemd met de invoering van een opkoopbescherming voor ALLE woningen met een WOZ-waarde tot € 512.000,00 per 1 april 2022.

Amsterdam hanteert een bredere invoering dan de wetgever bedoelt
De landelijke wetgever heeft het als volgt omschreven: ‘De regeling is enkel bedoeld voor gebieden waar woning schaarste heerst en overlast plaatsvindt. De wetswijziging vereist dat gemeenten onderbouwen ‘of en in welke buurten er door schaarste aan goedkope en middeldure koopwoningen onevenwichtige en onrechtvaardige effecten optreden.’ Ook moeten gemeenten onderbouwen dat de maatregel ‘noodzakelijk en effectief’ is.

Amsterdam, en overigens ook andere gemeenten in de omgeving, hebben besloten dit wel heel ruim te interpreteren door de opkoopbescherming stadsbreed in te voeren. Er wordt dus niet per wijk gekeken, zoals bijvoorbeeld in Rotterdam wel gebeurt. Daarnaast kiest Amsterdam ervoor om alle woningen met een WOZ-waarde tot € 512.000,00 te kwalificeren als goedkope en middeldure woning. Hiermee valt volgens Amsterdam minimaal 60% van de woningen onder de opkoopbescherming.
Amsterdam zoekt hier dus nadrukkelijk de grenzen van de wettelijk gegeven bevoegdheden op. Waarschijnlijk lopen de huurrecht advocaten zich inmiddels warm om de eerste procedures hierover te gaan voeren. Want de verwachting is dat die opkoopbescherming, zoals o.a. Amsterdam die gaat invoeren, geen stand houdt bij een rechter.

Opkoopbescherming in de gehele stad in de regio Amsterdam
Amsterdam - WOZ-grens € 512.000 - per 1 april 2022
Haarlem - WOZ-grens € 389.000 - per 1 februari 2022
Amstelveen - WOZ-grens € 411.000 - per juni 2022
Almere - WOZ-grens € 355.000 - per voorjaar 2022
Diemen - WOZ-grens € 512.000 - per 1 juli 2022

Uitzondering en ontheffingen
Om de bouw van nieuwe woningen niet (nog verder) te frustreren en institutionele beleggers en corporaties meer ruimte te bieden, heeft het college enkele vrijstellingen opgenomen. Zo is de opkoopbescherming niet van toepassing op:
-nieuwbouwprojecten;
-projecten die gericht zijn op de bouw van huurwoningen;
-op complex gewijze verkoop van minimaal 10 woningen.

Daarnaast zal het college in beginsel een ontheffing verlenen indien:
-de woningen zijn gekocht door een organisatie met een maatschappelijk gewenst doel;
-de woningen zijn gekocht voor zorg gerelateerde huur;
-het woningen boven winkels betreft;
-het om complex gewijze verkoop van 4 tot 9 woningen gaat.
Deze lijst is niet gelimiteerd en zal worden aangevuld zodra er meer ervaring is opgedaan met de opkoopbescherming.

Er zal geen ontheffing worden verleend voor:
-een woning die is aangekocht om te worden gerenoveerd;
-een woning die op een executieveiling is gekocht.

Deze nieuwe regel betreft alleen woningen die overgaan naar een nieuwe eigenaar
Dit betreft alleen woningen die overgaan naar een andere eigenaar. Als u al woningen in uw bezit heeft, mag u deze gewoon blijven verhuren!

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen