De landelijke huurprijzen dalen voor het eerst in 6 jaar door Corona

Donderdag 15 oktober j.l. kwam een onderzoek uit van Pararius, het grootste huurplatform van Nederland. Zij hebben in kaart gebracht dat de landelijke huurprijzen, sinds de aanvang van de Corona-crisis, voor het eerst in 6 jaar aan het dalen zijn. Vooral in en om de grote steden.

Zij hebben becijferd dat de prijzen in Amsterdam met 5,9% gedaald zijn. Dit komt vooral omdat er veel minder expats binnenkomen en m.n. in grote steden als Amsterdam woningen, die normaal via AirBnB worden verhuurd, nu voor de lange termijn verhuurd worden. Er is dus minder vraag en meer aanbod. 
Zij baseren hun berekening echter op de vierkante meterprijs en dat geeft volgens ons een ietwat vertekend beeld. Kleine woningen leveren namelijk relatief meer huur op dan grotere woningen. Bovendien heeft Pararius geen inzicht in de werkelijke huurprijs, zij kunnen zich alleen baseren op de vraagprijs zoals die op hun platform wordt geadverteerd.

Analyse eigen data
We hebben onze eigen data geanalyseerd vanaf de start van de Corona crisis medio maart tot heden en komen tot enigszins andere conclusies; in Amsterdam zijn de gemiddelde huurprijzen volgens onze gegevens zelfs met 9% gedaald. Wij hebben daarvoor de prijzen geanalyseerd van woningen die wij van medio maart tot heden opnieuw verhuurd hebben en hebben die prijzen afgezet tegen de prijzen waarvoor de woningen de voorlaatste keer zijn verhuurd. Dat kan een jaar geleden zijn, maar ook iets langer geleden.

De huurprijzen in plaatsen rondom Amsterdam, zoals Haarlem en Amstelveen, dalen gemiddeld ook met ongeveer hetzelfde percentage. Zandvoort lijkt als enige plaats in onze data te stabiliseren, hoewel we daar afgelopen maanden maar een aantal woningen hebben verhuurd. Dus helemaal objectief is die stelling wellicht niet.

Uitzondering op de prijsdaling; woningen met een woningdeelvergunning in Amsterdam
Er is één grote uitzondering op de dalende prijzen: verhuurders in Amsterdam die vóór 1 april 2020 een woningdeelvergunning hebben aangevraagd om aan meer dan 2 personen te kunnen verhuren, zoals we destijds iedereen met een woning met meer dan 2 slaapkamers hebben aangeraden, kunnen nu een hogere prijs vragen dan voorheen. Sommige huizen met woningdeelvergunning, m.n. in buitenwijken zoals Amsterdam ZuidOost, worden zelfs wel 20-25% duurder verhuurd dan wanneer er geen vergunning zou zijn! Veel jonge mensen willen nu eenmaal samen een huis huren. Want uiteindelijk is dat per persoon meestal goedkoper dan een kamer huren en bovendien veel gezelliger.
Helaas is het momenteel niet meer mogelijk om een dergelijke vergunning te verkrijgen. Als u namelijk nu een dergelijke vergunning aanvraagt, moet u iedere huurder per kamer een individueel huurcontract geven. Waardoor u automatisch gebonden bent aan het puntenstelsel en u in feite niet meer vrij bent om zelf de hoogte van de huurprijs te bepalen.

Het huuraanbod loopt weer iets terug naar normale waarden
Overigens loopt het aantal aangeboden huurwoningen op Pararius momenteel wel weer enigszins terug. Waar middenin de Corona-crisis zo’n 40% meer aanbod was dan normaal, ligt dat nu weer op ca. 20% meer. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat diverse verhuurders, gezien de situatie op de koopmarkt, besluiten te verkopen. Het kan ook een seizoensinvloed zijn, want de meeste woningen worden nu eenmaal in de lente/zomer verhuurd.
Desondanks verhuren wij gewoon volop door. Maar dus wel tegen iets lagere prijzen. En nu meer dan anders aan Nederlanders en expats die hier al langer wonen. 

En nu?
Desondanks blijft er veel vraag naar huurwoningen. We verwachten dan ook dat, als de Corona-crisis over is, de huurprijzen weer enigszins zullen stijgen. Of dat naar oorspronkelijke waardes terug gaat, weten we niet. Er is nog steeds veel vraag, maar er zullen waarschijnlijk ook bij diverse bedrijven ontslagen vallen. En als thuiswerken echt gemeengoed wordt, dan zullen minder expats daadwerkelijk naar Nederland komen. En mensen die in de stad werken zullen dan wellicht, evenals duidelijk op de koopmarkt te zien is, de stad verlaten en elders een grotere/goedkopere woning huren. Als dat gebeurt, heeft dat uiteraard gevolgen voor de hoogte van de huurprijzen.
Wat we in ieder geval ook duidelijk zien is dat er momenteel door kandidaat huurders goed naar de prijs-kwaliteisverhouding gekeken wordt. Huurders hebben immers weer volop keuze. Waar vroeger huurders dat ene appartement, met wat achterstallig onderhoud of met verouderde meubels, toch huurden, gebeurt dat nu bijna niet meer. Of voor een veel lagere prijs. Het loont dus nu eens te meer om ervoor te zorgen dat uw woning spic-en-span is en ervoor te zorgen dat uw huurders een fijne woning huren.

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen