De huurprijzen in Nederland blijven stijgen, maar minder hard dan voorheen

Volgens Pararius stegen in het vierde kwartaal van 2019 de huurprijzen met 4,8 procent naar een gemiddelde vierkante meterprijs van € 16,77 per maand ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In de vijf grootste steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven was de prijsstijging echter kleiner: daar stegen de prijzen met niet meer dan 3,4 procent ten opzichte van Q4 2018. Amsterdam (+3,1%) heeft zelfs een drukkend effect op de landelijke huurprijsstijging. Als Amsterdam buiten beschouwing wordt gelaten, komt de gemiddelde landelijke huurprijsstijging op 5,3 procent uit: 0,5 procentpunt hoger dan wanneer Amsterdam wél wordt meegeteld. Hieruit blijkt dat de prijzen in de rest van Nederland procentueel gezien harder stijgen dan in Amsterdam. 

Dit is een ontwikkeling die eigenlijk ook op de koopmarkt te zien is. Zodra mensen de prijzen op de dure locaties, in met name de grote steden, niet meer kunnen of willen betalen, wijken ze uit naar omliggende wijken of gemeentes. Wij zien bijvoorbeeld steeds meer expats die in Amsterdam werken (en eigenlijk altijd in Amsterdam-centrum, de Pijp e.d. wilden wonen) vanwege de hoge huurprijzen en/of de kleine woonoppervlaktes uitwijken naar wijken buiten de ring zoals Zuid-Oost of Noord. Of zelfs naar omliggende steden als Haarlem of Almere. Zolang de openbaar vervoersvoorzieningen maar in orde zijn. Waardoor de olievlek zich uitbreidt en die gemeentes ook weer duurder worden.

Lees hier het volledige rapport van Pararius: https://www.pararius.nl/nieuws/huurprijsstijging-in-vrije-sector-koelt-af 

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen