De afgifte van een Energie label na 1 januari door een deskundige duurt lang en blijkt nog duurder dan vooraf aangegeven

Het is al langere tijd verplicht om bij verhuur en verkoop van een woning een definitief Energie label te overhandigen. Voorheen kon u die aanvraag eenvoudig zelf online doen voor ca. € 10,00. Sinds 1 januari 2021 is dat niet meer mogelijk en moet er verplicht een deskundige langskomen bij de woning.
Naar nu blijkt, is dat in de praktijk heel lastig; er zijn nog te weinig gekwalificeerde adviseurs met de juiste papieren om het nieuwe Energie label te verstrekken. Hierdoor loopt de wachttijd in sommige regio’s op tot enkele maanden! Bovendien zijn de kosten fors hoger dan door minister Ollongren vooraf aangegeven. De verwachting was dat een door een deskundige afgegeven Energie label ca. € 200,00 zou gaan kosten. Nu blijkt dat de kosten ca. € 300,00 zijn.

Vooral huizenverkopers waren hier de dupe van, want sinds 1 januari moet er perse een definitief Energie label zijn, omdat de woning anders niet op Funda geadverteerd kan worden. Voor verhuurders is dit niet zo’n groot probleem, omdat verhuurplatform Pararius in de huurmarkt belangrijker is. Er komt nu een overgangsregeling en de verplichting om een energielabel te hebben voordat een huis op Funda wordt gezet, is opgeschort. Minister Ollongren laat weten dat er tot 1 juli 2021 niet wordt gehandhaafd. 

Volgens de Vereniging Eigen huis, die vooraf diverse malen heeft gewaarschuwd, heeft minister Ollongren de maatregel te snel ingevoerd en daarvan zijn m.n. huiseigenaren nu de dupe, met vertragingen in het verkoopproces tot gevolg. De vereniging gaf vorig jaar al aan dat het nieuwe label geen meerwaarde biedt voor huiseigenaren, maar huiseigenaren wel op hogere kosten jaagt.

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen