Aanbod huurwoningen in Amsterdam neemt ineens fors af

Voor Corona uitbrak was het totale aanbod van huurwoningen in Amsterdam gemiddeld zo’n 1850 huurwoningen. Toen kwam Corona: de expats bleven weg, waardoor een groot deel van de vraag naar huurwoningen wegviel. Ook toeristen bleven weg, waardoor veel AirBnB panden ook ‘de gewone huurmarkt’ opkwamen. Het aanbod van huurwoningen in Amsterdam steeg daardoor tot gemiddeld zo’n 2650. Bijna de helft meer dan normaal. Dat had ook gevolgen voor de huurprijzen, want weinig vraag en veel aanbod. De huurprijzen daalden met zo’n 10-15%.
Nu (eind september) is er echter iets vreemds aan de hand: het aanbod van huurwoningen in Amsterdam is ineens heel erg hard gedaald. Momenteel zijn er nog maar iets minder dan 1000 woningen te huur op Pararius (het enige huurplatform met een uniek aanbod, waar een woning maar door 1 makelaar mag worden geadverteerd). Dat is zo’n 45% minder dan normaal en zelfs zo’n 65% minder dan op het hoogtepunt van de Corona-crisis.

Hoe komt het dat het aanbod is gedaald?
Het is ons niet geheel duidelijk waar het door komt. Het kan een seizoensinvloed zijn. In augustus en september gaan van oudsher veel (buitenlandse) studenten op zoek naar woonruimte en na de zomervakantie arriveren ook altijd veel expats. Nu er weer meer toeristen komen, worden wellicht AirBnB panden ook weer voornamelijk gebruikt voor verhuur aan toeristen. We zien deze afname van aanbod namelijk niet in omliggende gemeentes. Of misschien zijn beleggers afgeschrikt door alle extra maatregelen, zoals de 8% overdrachtsbelasting of de dreigende nieuwe wetgeving rondom de puntentelling. Het kan ook zijn dat beleggers, nu de koopmarkt op het hoogste punt ooit staat, veel woningen hebben verkocht. Of huurders die willen maar niet kunnen kopen, blijven noodgedwongen langer in hun huurwoning. Wat de reden ook is, het aanbod is uniek laag momenteel.

Wat doet dat lage aanbod met de huurprijzen?
Momenteel zien we nog niet echt een groot effect van het lage aanbod op de huurprijzen. Wel zien we dat woningen weer sneller verhuurd worden en kandidaten veel sneller beslissen. Maar het is nou eenmaal een economische wetmatigheid dat de prijzen stijgen als er schaarste is. Als het aanbod dus laag blijft, zullen de huurprijzen gegarandeerd weer gaan stijgen. Want de vraag naar huurwoningen blijft onverminderd groot.

Blijf op de hoogte

Verhuurt u al woningen of denkt u erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen