Nieuws

Wijziging puntentelling laat langer op zich wachten

Op 2-2-2021 schreven we dat er een wijziging komt in het puntenstelsel. Het puntenstelsel bestaat grofweg uit 3 onderdelen die samen het merendeel van de punten opleveren; a)de afmeting van de woning, b)het energielabel en c)de WOZ-waarde.


 

Na een zelfwoonplicht voor nieuwbouw wil Amsterdam nu ook invoering van de zelfwoonplicht voor bestaande woningen

Per 1 juli 2021 is in Amsterdam de zelfwoonplicht voor nieuwbouwwoningen van kracht. Als het aan het Amsterdamse stadsbestuur ligt, geldt die zelfwoonplicht vanaf 1 januari 2022 ook voor bestaande woningen die na die datum gekocht worden!

 

Huidige status huurmarkt in Corona-tijd

Inmiddels hebben we ruim 16 maanden met Corona te maken. We krijgen veel vragen van verhuurders en investeerders over de stand van zaken op de huurmarkt.
In tegenstelling tot de koopmarkt, die inmiddels volledig losgeslagen is, heeft de huurmarkt wel degelijk last van Corona. Zeker in de grote steden waar altijd veel expats wonen. Door de reisbeperkingen mochten of wilden expats immers niet naar Nederland komen.

 

De Eerste Kamer blokkeert ruimere mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten (model B)

Op 13-4-2021 schreven we over een wetsvoorstel met betrekking tot het verruimen van de huidige tijdelijke huurovereenkomsten voor max. 2 jaar (Model B). Het zou dan mogelijk worden om de maximale huurperiode van 2 jaar nog een keer te verlengen.

Verhuurt u momenteel een kleine woning (< ca. 65 m2) in de vrije sector? Zorg dat u een energielabel hebt.

Een energielabel is al langere tijd verplicht bij verhuur of verkoop van woningen. U riskeert een boete als u verkoopt of verhuurt zonder energielabel. Desondanks hebben vele verhuurders nog geen energielabel voor hun woning(en). Officieel mag er straks zelfs niet meer geadverteerd worden als er GEEN definitief energielabel aanwezig is.

 

De regels voor de jaarlijkse huurverhoging in 2021

Zoals we in november 2020 al schreven lag er een initiatief wetsvoorstel om de komende 3 jaar een maximale huurverhoging in te voeren per 2021. Dat wetsvoorstel is inmiddels aangenomen; de huren van woningen in de vrije sector mogen in 2021 maximaal stijgen met de inflatie + 1% = 2,4% in 2021. Het is nooit eerder voorgekomen dat de huurverhogingen in de vrije sector door de politiek aan banden werden gelegd!

Verlenging van tijdelijke huurovereenkomsten (model B) binnenkort mogelijk?

Sinds 1 juni 2016 is het mogelijk om zelfstandige woonruimte voor maximaal 2 jaar, en onzelfstandige woonruimte voor maximaal 5 jaar, tijdelijk te verhuren. Dit gebeurt met een huurcontract model B.

Verhuurt u uw woning(en) in Amsterdam wel eens via AirBnB? Er geldt een registratieplicht voor vakantieverhuur per 1 april 2021

Veel toeristen zijn er momenteel niet in Amsterdam door de Corona crisis. Maar we spreken toch regelmatig verhuurders die proberen tussen 2 huurders in, of als het niet lukt de gebruikelijke huurprijs te bedingen, hun woning(en) voor korte periodes via sites als AirBnB te verhuren.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Verhuurt u woningen of wilt u gaan investeren in vastgoed? De huurmarkt is continue in beweging en de wetgeving verandert regelmatig.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen