Nieuws

Verwachte toegestane huurstijgingen 2024

Minister de Jonge heeft de Tweede Kamer afgelopen week geïnformeerd over de verwachte toegestane stijgingspercentages van de huren in de gereguleerde en vrije sector voor komend jaar.

Wat speelt er op de woningmarkt begin 2023?

Begin 2023 zijn er weer een aantal belangrijke trends zichtbaar op de woningmarkt. Een isolatie-actie van Gemeente Amsterdam, de nieuwe belastingmaatregelen voor vastgoedbeleggers en de regulering van de middenhuur. Meer lezen? Klik snel verder!

Gevolg van Hugo de Jonge's plannen: de huren gaan omhoog in plaats van omlaag

Twee maanden geleden presenteerde woonminister Hugo de Jonge zijn programma ‘betaalbaar wonen’, met daarin een voorgestelde regulering van zo’n 90% van de Nederlandse huurwoningmarkt. Een behoorlijk radicaal en vooral contraproductief plan, waarvan iedereen met enige kennis van zaken direct weet dat dit niet gaat werken. 

Plan voor meer middenhuur is veel te drastisch en zal het huuraanbod alleen maar kleiner maken en de huurprijzen daardoor duurder

De inkt van de nieuwe regelgeving per 1 mei is nog niet droog of woonminister Hugo de Jonge komt alweer met de volgende (voorgenomen) nieuwe regelgeving in zijn ‘Programma Betaalbaar Wonen’.

Vanaf 1 mei a.s. verandert het puntenstelsel. Kunt u straks nog in de vrije sector verhuren?

We hebben er al vaak aandacht aan besteed; de reeds vele malen aangekondigde wijziging in het puntenstelsel. Elke keer werd de datum weer naar voren geschoven. Maar nu is het toch definitief: per 1 mei 2022 mag de WOZ-waarde nog maar voor maximaal 33% meetellen in de bepaling van het puntenaantal. En dat kan grote gevolgen hebben voor de huurprijs die u mag vragen. Zeker als u een kleine woning verhuurt (ca. < 65 m2) en/of als u een slecht energie label hebt.

Rookmelders verplicht in woningen per 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 moeten verplicht in iedere woning in Nederland rookmelders hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden.

De opkoopbescherming in Amsterdam gaat definitief in per 1 april 2022

Eerder schreven we al dat diverse gemeentes, waaronder Amsterdam, een opkoopbescherming in wil voeren. De gemeenteraad van Amsterdam heeft op 16 februari j.l. ingestemd met de invoering van een opkoopbescherming voor ALLE woningen met een WOZ-waarde tot € 512.000,00 per 1 april 2022.

Huurverhoging 2022 voor sociale sector woningen

Per 1 juli 2022 mogen de huren voor sociale huurwoningen (2022: kale huurprijs < € 763,47) wettelijk worden verhoogd met maximaal 2,3%. Een uitzondering wordt gemaakt voor huurwoningen met een huurprijs < € 300,00. De huur van die woningen mag met € 25,00 worden verhoogd.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Verhuur je woningen of wil je gaan investeren in vastgoed? De huurmarkt is continue in beweging en de wetgeving verandert regelmatig.
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen