Nieuws

Recente schijnoplossingen van de politiek om de wooncrisis op te lossen

Afgelopen jaren zijn diverse maatregelen genomen door politici in een poging om de wooncrisis op te lossen en de prijzen naar beneden te krijgen. Maatregelen die vaak eerder olie op het vuur waren dan (het begin van) een oplossing. We noemen er zomaar een paar zonder volledig te zijn:

Oorzaak van de woningcrisis volgens Nederlandse gemeentes? Niet de belegger, maar de geringe doorstroming van ouderen

Publieke omroep NOS heeft een onderzoek uitgevoerd onder een meerderheid van alle Nederlandse gemeentes naar de oorzaak van de huidige wooncrisis.  
En wat blijkt? Waar het in de politiek bijna alleen maar gaat over manieren om beleggers aan banden te leggen of in ieder geval zoveel mogelijk tegen te werken, blijken beleggers door al die gemeentes helemaal niet als grote oorzaak te worden gezien van de huidige wooncrisis in hun gemeente. 55% van die gemeentes, grote en kleine, geeft aan dat de geringe doorstroming van ouderen van hun vaak grote woning naar een kleinere woning, de grote aanjager is van de huidige wooncrisis.

Verhuurt u een woning inclusief gas, water en licht? Informeer uw huurders over hogere kosten

Het zal u niet ontgaan zijn. De gasprijzen zijn wereldwijd enorm opgelopen. Ook de elektriciteitsprijzen stijgen.
Dat kan gevolgen hebben als u een woning verhuurt voor een huurprijs waar de levering van gas en elektra inbegrepen is.
 

Definitief energie label moet er per 1 januari 2022 in een advertentie vermeld worden

Sinds 1 januari 2015 is het wettelijk verplicht om bij zowel de verhuur als verkoop van woningen en utiliteitsgebouwen een energieprestatiecertificaat aan de huurder / koper te overhandigen. U kunt een boete krijgen van € 435,00 als u als particulier uw woning verkoopt of verhuurt zonder definitief energie label. Dit definitieve label moet aanwezig op het moment van overdracht. Bent u een bedrijf? Dan bedraagt de boete zelfs € 870,00!

Maximale huurverhoging vrije sector in 2022

Vanaf 1 mei 2021 zit er een maximum aan de jaarlijkse huurverhoging voor een vrijesectorwoning. Dit geldt voor drie jaar, dus tot 1 mei 2024.
De Rijksoverheid berekent dit maximum volgens de wet op de volgende manier: 1% plus de inflatie.

Te koop: investeringspand (3 huisnummers: 2 appartementen + 1 winkelruimte) in Schiedam

Te koop: investeringspand (3 huisnummers, 2 appartementen, 1 winkelruimte) in Schiedam

Namens 1 van onze relaties brengen we 3 investeringspanden onder uw aandacht in Schiedam (direct ten noordwesten van Rotterdam):

 

Gemeentes komen nu ook met zelfbewoningsplicht voor bestaande koophuizen om vastgoedbeleggers te weren

Zoals we al schreven op 19 juli j.l. willen diverse gemeentes, waaronder o.a. Amsterdam en Haarlem, vastgoedbeleggers die woningen kopen om te verhuren zo veel mogelijk weren van de huizenmarkt. Door een wetswijziging mogen gemeenten vanaf 1 januari wijken of stadsdelen aanwijzen die onder een opkoopbescherming vallen. Als 'beschermde' woningen daar van eigenaar wisselen, mag de nieuwe eigenaar de woning de eerste vier jaar niet verhuren. Beleggers worden daardoor geweerd en de woningen zullen alleen nog aantrekkelijk zijn voor mensen die er zelf gaan wonen.

Wat te doen als u momenteel niet de gewenste huurprijs kunt krijgen?

Sinds het begin van de corona-crisis zijn de meeste huurprijzen gedaald. Vooral de minder goed onderhouden panden lieten kandidaten links liggen of brachten serieus minder huur op. Panden die goed onderhouden zijn, werden gewoon verhuurd. Al dan niet tegen een iets lagere prijs.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Verhuurt u woningen of wilt u gaan investeren in vastgoed? De huurmarkt is continue in beweging en de wetgeving verandert regelmatig.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen