Nieuws

Gevolg van Hugo de Jonge's plannen: de huren gaan omhoog in plaats van omlaag

Twee maanden geleden presenteerde woonminister Hugo de Jonge zijn programma ‘betaalbaar wonen’, met daarin een voorgestelde regulering van zo’n 90% van de Nederlandse huurwoningmarkt. Een behoorlijk radicaal en vooral contraproductief plan, waarvan iedereen met enige kennis van zaken direct weet dat dit niet gaat werken. 

Plan voor meer middenhuur is veel te drastisch en zal het huuraanbod alleen maar kleiner maken en de huurprijzen daardoor duurder

De inkt van de nieuwe regelgeving per 1 mei is nog niet droog of woonminister Hugo de Jonge komt alweer met de volgende (voorgenomen) nieuwe regelgeving in zijn ‘Programma Betaalbaar Wonen’.

Vanaf 1 mei a.s. verandert het puntenstelsel. Kunt u straks nog in de vrije sector verhuren?

We hebben er al vaak aandacht aan besteed; de reeds vele malen aangekondigde wijziging in het puntenstelsel. Elke keer werd de datum weer naar voren geschoven. Maar nu is het toch definitief: per 1 mei 2022 mag de WOZ-waarde nog maar voor maximaal 33% meetellen in de bepaling van het puntenaantal. En dat kan grote gevolgen hebben voor de huurprijs die u mag vragen. Zeker als u een kleine woning verhuurt (ca. < 65 m2) en/of als u een slecht energie label hebt.

Rookmelders verplicht in woningen per 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 moeten verplicht in iedere woning in Nederland rookmelders hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden.

De opkoopbescherming in Amsterdam gaat definitief in per 1 april 2022

Eerder schreven we al dat diverse gemeentes, waaronder Amsterdam, een opkoopbescherming in wil voeren. De gemeenteraad van Amsterdam heeft op 16 februari j.l. ingestemd met de invoering van een opkoopbescherming voor ALLE woningen met een WOZ-waarde tot € 512.000,00 per 1 april 2022.

Huurverhoging 2022 voor sociale sector woningen

Per 1 juli 2022 mogen de huren voor sociale huurwoningen (2022: kale huurprijs < € 763,47) wettelijk worden verhoogd met maximaal 2,3%. Een uitzondering wordt gemaakt voor huurwoningen met een huurprijs < € 300,00. De huur van die woningen mag met € 25,00 worden verhoogd.

Amsterdam wil leegstand harder aanpakken

Momenteel is het in Amsterdam wettelijk verplicht om onroerend goed, dat langer dan zes maanden leeg staat, te melden aan de gemeente Amsterdam. Dat kan gaan om panden die op een nieuwe huurder wachten of om panden die gerenoveerd of verkocht gaan worden.

Recente schijnoplossingen van de politiek om de wooncrisis op te lossen

Afgelopen jaren zijn diverse maatregelen genomen door politici in een poging om de wooncrisis op te lossen en de prijzen naar beneden te krijgen. Maatregelen die vaak eerder olie op het vuur waren dan (het begin van) een oplossing. We noemen er zomaar een paar zonder volledig te zijn:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Verhuurt u woningen of wilt u gaan investeren in vastgoed? De huurmarkt is continue in beweging en de wetgeving verandert regelmatig.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen