Nieuws

Verhuurt u momenteel een kleine woning (< ca. 65 m2) in de vrije sector? Zorg dat u een energielabel hebt.

Een energielabel is al langere tijd verplicht bij verhuur of verkoop van woningen. U riskeert een boete als u verkoopt of verhuurt zonder energielabel. Desondanks hebben vele verhuurders nog geen energielabel voor hun woning(en). Officieel mag er straks zelfs niet meer geadverteerd worden als er GEEN definitief energielabel aanwezig is.

 

De regels voor de jaarlijkse huurverhoging in 2021

Zoals we in november 2020 al schreven lag er een initiatief wetsvoorstel om de komende 3 jaar een maximale huurverhoging in te voeren per 2021. Dat wetsvoorstel is inmiddels aangenomen; de huren van woningen in de vrije sector mogen in 2021 maximaal stijgen met de inflatie + 1% = 2,4% in 2021. Het is nooit eerder voorgekomen dat de huurverhogingen in de vrije sector door de politiek aan banden werden gelegd!

Verlenging van tijdelijke huurovereenkomsten (model B) binnenkort mogelijk?

Sinds 1 juni 2016 is het mogelijk om zelfstandige woonruimte voor maximaal 2 jaar, en onzelfstandige woonruimte voor maximaal 5 jaar, tijdelijk te verhuren. Dit gebeurt met een huurcontract model B.

Verhuurt u uw woning(en) in Amsterdam wel eens via AirBnB? Er geldt een registratieplicht voor vakantieverhuur per 1 april 2021

Veel toeristen zijn er momenteel niet in Amsterdam door de Corona crisis. Maar we spreken toch regelmatig verhuurders die proberen tussen 2 huurders in, of als het niet lukt de gebruikelijke huurprijs te bedingen, hun woning(en) voor korte periodes via sites als AirBnB te verhuren.

Vernieuwde Hielkema modellen huurovereenkomsten per 1 februari 2021

Home of Orange maakt al jaren gebruik van de model huurovereenkomsten van huurrecht advocaat Hielkema & co. Wij vinden deze modellen veel fijner en praktischer dan de ROZ-modellen en bovendien zijn ze meer geschreven vanuit het oogpunt van de verhuurder.

De afgifte van een Energie label na 1 januari door een deskundige duurt lang en blijkt nog duurder dan vooraf aangegeven

Het is al langere tijd verplicht om bij verhuur en verkoop van een woning een definitief Energie label te overhandigen. Voorheen kon u die aanvraag eenvoudig zelf online doen voor ca. € 10,00. Sinds 1 januari 2021 is dat niet meer mogelijk en moet er verplicht een deskundige langskomen bij de woning.

Verhuurt u een kleine huurwoning in de vrije sector? Wijziging puntentelling op komst.

Nederland kampt al sinds de 2e Wereldoorlog met woningnood. Momenteel zijn er zo’n 331.000 woningen tekort. En met alle regeltjes en obstakels die de overheid en gemeentes elke keer weer bedenken, wordt het bouwproces eerder tegengewerkt dan vlot getrokken. In principe is dit goed nieuws voor woningbeleggers. Want hoe meer schaarste, hoe hoger immers de huurprijzen zijn.

De overheid ziet die hoge huurprijzen echter met lede ogen aan en zoekt naar methodes om de huurprijzen aan banden te leggen. Terwijl ze door veel meer te bouwen 2 vliegen in 1 klap zouden slaan; de woningnood lost op en de prijzen dalen. Maar zoals inmiddels bijna gebruikelijk, worden ook hier alleen de symptomen van het door henzelf gecreëerde probleem aangepakt.

Met ingang van 1 januari 2021 bedraagt de overdrachtsbelasting voor beleggers 8%

Overdrachtsbelasting betaal je als je een bestaande woning, vakantiewoning, winkel- of bedrijfspand koopt of verkrijgt door schenking.
Wanneer u vanaf 1 januari 2021 bijvoorbeeld een woning of een bedrijfspand koopt om te verhuren dan betaalt u 8% overdrachtsbelasting. Voorheen was dat 2% voor woningen en voor andere vastgoedobjecten zoals een bedrijfspand 6%.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Verhuurt u woningen of wilt u gaan investeren in vastgoed? De huurmarkt is continue in beweging en de wetgeving verandert regelmatig.
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen