News

Belangrijke wijzigingen voor verhuurders in Amsterdam op komst die (willen) verhuren aan 3 of meer woningdelers

Verhuurt u een woning in Amsterdam aan 3 of meer personen, die samen geen huishouden vormen? Of bent u van plan om binnenkort een woning met meerdere slaapkamers aan te kopen in Amsterdam voor de verhuur? Per 1 januari 2020 gaan nieuwe regels gelden voor woningdelen in Amsterdam!

Wat is woningdelen?
Van woningdelen is volgens de gemeente Amsterdam sprake als een woning wordt bewoond door meer dan één huishouden. Een huishouden is volgens de gemeente een alleenstaande dan wel twee (volwassen) personen met of zonder kinderen, die een gemeenschappelijke huishouding voeren of wensen te voeren. Indien een woning wordt bewoond door twee personen (ongeacht hun onderlinge relatie of juist de afwezigheid daarvan) is dus sprake gewone bewoning. Woningdelen is dan niet aan de orde. Vanaf drie personen (niet zijnde ouders met kind(eren)) is wel sprake van woningdelen.

 

Huurprijzen in Amsterdam vlakken af in 2e kwartaal 2019

Toen de crisis in 2014 zo'n beetje achter de rug was, zagen we de huurprijzen in Amsterdam bij elke huurderswissel 'de pan uit rijzen'. De koopmarkt was toen nog maar net begonnen aan een voorzichtige opmars. Inmiddels rijzen de prijzen op de koopmarkt uit de pan, maar de huurprijzen zijn al enige tijd aan het stabiliseren. Met name in de grote steden, maar vooral in Amsterdam. Het plafond lijkt wel zo'n beetje bereikt.

Yearly increase of rental price in the free sector per July 1 2019

A lessor of living space (s) may annually increase the rent. Although this may be deviated from, it is standard practice in the Netherlands to increase the rental prices per July 1.