Wat te doen als u momenteel niet de gewenste huurprijs kunt krijgen?

Sinds het begin van de corona-crisis zijn de meeste huurprijzen gedaald. Vooral de minder goed onderhouden panden lieten kandidaten links liggen of brachten serieus minder huur op. Panden die goed onderhouden zijn, werden gewoon verhuurd. Al dan niet tegen een iets lagere prijs.

Langzaam merken we dat de huurmarkt weer begint aan te trekken. Er worden steeds meer reisbeperkingen opgeheven en er komen inmiddels daardoor gelukkig weer meer expats naar Nederland. Ook al staat het aantal nog in geen verhouding tot de situatie voor de corona-crisis.
Daarnaast hebben mensen, die liever een huis zouden willen kopen, momenteel grote moeite om dat voor elkaar te krijgen in de oververhitte koopmarkt. Bovendien is huren, door de gekte op de koopmarkt, in sommige gevallen inmiddels vaak goedkoper dan kopen. Huren lijkt dus momenteel ook weer aantrekkelijker te worden. Of er is gewoon geen andere optie.

Wat is verstandig?
We merken dat het voor sommige verhuurders lastig is om te accepteren dat de markt nu even een beetje tegenzit, na jaren van continue stijging. Zij willen geen of weinig concessies doen en meebewegen met de markt. Maar is dat wel zo verstandig? Het duurt ten eerste langer om een huurder te vinden die bereid is meer huur te betalen voor uw pand dan voor gelijkwaardige ‘concurrerende’ panden. Dat levert dus potentieel leegstand op. En leegstand kost ook geld. We zagen afgelopen periode bovendien dat die huurders vaak na 1 jaar alweer opzegden omdat ze een goedkopere / grotere woning konden huren. Dan heeft u dus eerst (te lang) leegstand gehad, wel 1 jaar de hoogst mogelijke huur ontvangen. Maar na vertrek van de huurders is er opnieuw kans op leegstand, moet de makelaar weer betaald worden en dan bestaat alsnog de kans dat na dat jaar de huren op hetzelfde niveau liggen. Als corona achter de rug is verwachten we dat niet, maar je weet het nooit.

De oplossing: sluit een tijdelijk huurcontract voor maximaal 2 jaar af
Lukt het momenteel niet om de gewenste huur te krijgen terwijl dat voorheen wel lukte? Dan is het verstandig om in de huidige situatie een iets lagere huur te accepteren en dan een Model B - tijdelijk huurcontract voor maximaal 2 jaar af te sluiten. Is de situatie op de huurmarkt weer verbeterd, dan beëindigt u het huurcontract aan het einde van de afgesproken huurperiode. Dat contract hoeft overigens niet perse voor een duur van 2 jaar te worden afgesloten, het mag bijv. ook 1 jaar zijn. Maar sluit geen tijdelijke contracten voor langer dan 2 jaar, want dan is het alsnog een contract voor onbepaalde tijd!
Is de situatie aan het einde van de huurperiode nog hetzelfde, dan kunt u het huurcontract door laten lopen met dezelfde huurder. Het contract verandert dan wel alsnog in een contract voor onbepaalde tijd.
Er is overigens 1 groot nadeel bij een tijdelijk huurcontract: de huurder kan vanaf dag 1 per kalendermaand opzeggen.

Blijf op de hoogte

Verhuur je al woningen of denk je erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen